58 éjszaka New Yorkban

58 éjszaka New Yorkban

Ízek, pénzek, kaja-hegyek

2019. június 16. - Meztelen sajttorta

Kisebb-nagyobb, zárójelbe tehetően csekély számú, nem értelmezhető szokástól eltekintve – pl. a gigaméretű hajszárítóm mindenhová magammal cipelése – tudatos utazónak számítom magam, azonban mostani készülődésem közben egy pillanatra mégis meglegyintett a mi van, ha ott az idegenben nincs tej-kenyér-bármilyen melegétel, pakoljunk hát fel gyorsan egy atomháborúra való tartósélelmiszert agylövés. Ez van, az Ikarusz buszos, csoportos nyaralásokon érlelt létezési formánk természetes velejárója, hogy elő-előtör néha ez a betárazós reflex a tudatalatti rejtett bugyraiból.

all stars lol GIF by Lifetime

Mentségemre legyen felhozva, hogy elég speciális étrendet követek, ami vegytiszta formájában a nagyjából semmi és a levegő között foglal helyet valahol, ezért talán természetesebb lehet az aggodalmam, hogy esetleg nem fogok találni szója, glutén, tej, cukor és úgy általában ösztrogén mentes - és ide tényleg bármi jöhet, mert egy ilyen lista után már egészen egyszerűen nem engedhetem meg magamnak, hogy még válogassak is – kaját cipőtalpat.

Aztán persze legyintettem: ugyan, már hisz’ New Yorkba mész, hát azért csak lesz talán „pár” alternatív étkezési lehetőség. Azt hinnéd. Persze, hiszen ez lenne a magától értetődő, hogy egymást érik a bioboltok, meg az e-mentes mindenek. Megmosolyogtató. Így utólag bizony már hoznám én a magkenyeremet, de azon túl, hogy nem lehet, mert elég sokba kerülne, ha a vámon fennakadna a kis mellékes, az egész életérzést ledózerolná a hazai címke a vegán sajton.

Akkor jöjjön a váratlan fordulat: nem, valóban nem túl széles a skála mentes/bio/alternatív-kaja téren. Ameddig valamilyen készételről van szó ez a város maga a Mennyország: thai, kínai, vietnámi, olasz, orosz, osztrák, magyar, etióp, amit csak el mer képzelni az ember.

Animated GIF

De! Amikor mindennapi kenyerünk bevásárlásáról van szó, akkor jön a szembesülés, hogy itt bizony nincs a megszokott biobolt1, 2, száz a körúton. Cserébe van deli, ami leginkább kisbolt és vannak nagyobb boltok és a piacok (ez utóbbit egyébként még nem volt alkalmam feltérképezni). Egyelőre még a tipikus, három kilóméter hosszú zöldséges-standos végeláthatatlan kínálatos hiper-mega boltokkal sem találkoztam a környéken, viszont az tuti, hogy nem csak a filmek szüleménye, olyan tényleg van az ország egyéb pontjain. Azonban itt be kell érni a kisebb és kevesebb választékot kínáló boltokkal, melyeknek az általam eddig észlelt Csomolungmája a Whole Foods. Ez az élelmiszerbolt lánc hivatott megtestesíteni A minőséget és AZ egészséget. A hazai kajabolt-piramisban pedig kb. egy Tesco fölét kapna osztályzatban. Mert amit tud, az tényleg csak annyi, mint amit kb. minden nagyobb hipermarket nálunk: van mindenből sokféle, ilyen csökkentett, olyan organikus, mentes szerű, környezettudatos. Azonban sajnos finoman szólva is van némi különbség a hipermarketes reform/csökkentett jajdejó és a kis bioboltokban kapható nemcsakrámondjukhogytermészetes élelmiszerek között. Főként az a bajom ezekkel, ahogy azt itt is tapasztalom, hogy leginkább az egyik összetevőre mennek rá, feltételezve, hogy vagy csak a gluténnel van bajod, vagy csak a laktózzal, ezért a legtöbb vagy-vagy alapon működik: van gluténmentes sokminden, de az nem cukormentes. Van tej -és laktózmentes dolog egy halom, de az nem szója és kukoricamentes. Azonban kitaró keresés eredményeként találtam kivételeket  és végül kisebb-nagyobb kompromisszumokkal ugyan, de mindenből találtam megfelelőt. A kompromisszum egyik része nyilván az ár. Amiről egyébként még nem szóltam, de nem is nagyon fogok, mert teljesen értelmelten hasonlítgatni: New York a világ egyik legdrágább városa Budapest, meg nem. Pont. (bár az ingatlan árak mostanság mintha nem tudnák, hol a helyük). Apropó, a Whole Foods beszerzésem így nézett ki:

img-6780_1.JPG

Zöldség, gyümölcs téren egyébként, egész gyorsan rávilágítottak nálam tapasztaltabb vesenyzők, hogy azt csak ebben az organikus Mekkában, vagy piacon érdemes venni. Ezzel párhuzamosan az empírikus utam is erre az eredményre vezetett: rögtön a második napon gyanútlan epervásárlásba keveredtem egy, a lakáshoz közeli, mezei boltban. Ez az eper pedig, ahelyett, hogy megpenészedni kezdett volna (mondjuk a harmadik napon még az is egy erősen rossz irány) átalakulási folyamatok egész repertoárját vonultatta fel, a szivacsosodástól, a gumi állagúvá váláson át, a fakulásig.

dog rainbow GIF by Massive Science

Ezek után be kellett lássam, lehet, van valami ebben az organikus-nem organikus kategorizálásban. Az eddigi vidéki logikám azt mondatta velem: ha jó alaposan megmosom, akkor csak lejön róla minden nem odavaló. Hát a génmódosítást súrolhatom, az attól aztán nem fog csak úgy szublimálni a paradicsomból. Az eper-kísérletből okulva tehát csak organikusat. Ha már itt tartunk: az valami egészen új szinteken nyugtalanító, hogy van génmódosítás-mentességet tanusító címke. Tévedés ne essék, nem barlangban éltem eddig sem, de félelmetes a felismerés, hogy az amerikai élelmiszer-kultúrában ennyire egyértelműen elfogadott, hogy a szabad akaratodból a pénztárcád mérete szerint a piros vagy a kék kapszulát veheted, és utána aszerint fogyasztasz és éled az alternatív valóságod.

pick one sci-fi GIF

A bejegyzés trackback címe:

https://58ejszakanewyorkban.blog.hu/api/trackback/id/tr5214896228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása